Pompa submersibila

In acest post o sa va prezint evolutia modului de irigare, de la apa de la retea pana la pompe submersibile asa ca va rog sa rabdati.

Scriam in unul din posturile de pe aici ca nu imi gasesc locul, ca acasa e locul unde nu mai auzi zgomot in urechi si unde te poti scufunda intr-o liniste deplina. Vorbeam metaforic.

Stau la bloc si stau si la tara. La bloc, inchis intre 4 pereti si nu e mult de zis. In schimb la tara am de toate.
Sunt un mic agricultor din campia de vest, cresc de toate si am de toate in gradina. Sunt aproape bio. Cica e la moda. Oricum... cand erau toate rosiile stropite si umflate cu diversi fertilizatori nu zicea nimeni nimic, in general, peste tot in tara nimeni nu zicea nimic. Acum trebuie sa avem grija de ele, sa mancam cat mai sanatos, caci poate deficientele si durerile cat si unele dereglari ale organismului de acolo ni se trag. Oricum asta e o alta poveste.

Imi aduc aminte ca noi udam gradina cu furtunele, trageam furtune, le uneam ca sa ajungem pana in celalalt capat al gradinii si udam udam caci e vara si le e sete si plantelor. Ulterior udam culturile de rosii cu canal printre ele, puteam intr-un capat furtunul si apa mergea singura pe canalul construit si ulterior schimbam randul si tot asa. Munca a inceput sa se usureze.

Apoi au venit instalatiile de udat cu picurare, cu niste furtune subtiri pe langa radacina plantelor, dintr-o capat in altu si toate conectate la o singura teava de unde pleca apa. Era lejer. Dadeai drumul la apa si fumai o tigara. Nu mai faceai nimic. Eventual contorizai contorul de la apa. Daca erai conectat la retea evident.

Acum vad ca tot aici ne mentinem cu tehnologia, mai avem care se pornesc singure, care masoara umiditatea din sol si alte gageturi. Princiupiul ramane.

Problema era apa. Caci se consuma multa. La tara se bateau fantani, asta e termenul pe la noi, sau se sapa fantana ca sa dai de apa. Si se gasea apa, la 6,8 sau mai multi metri. Si de acolo unii trageau apa cu motor pe curent electric, conectat la multe multe furtune si cu tot felul de aerisiri. Consuma curent maxim si daca nu erai atent iti mai dadea si cate un soc.

Ulterior am gasit pompe submersibile, o aruncai in fantana si iti tragea apa si iti iriga cat vroiai fara absolut nici o problema. Faceai economie la curent, caci e eco cat si eliminai costul apei de la retea.

Am o pompa de cel putin 6 ani, inca e functionala, imi spal masina cu ajutor ei si ud florile. Caci in gradina nu mai am mare lucru. O folosesc si pentru apa pluviala cand se aduna prea multa in bazin si o mai folosesc si iarna cand sparg gheata din fantana. Caci ramane acolo.

E foarte rezistenta, are mai multe intrebuintari, insa principalul care ne intereseaza: e golirea de apa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu